Categorieën
Onzichtbaar

Waarde van gedragsverandering

Sofie zet zich in voor gedragsverandering met een positief effect op mens en maatschappij. Maar wat is de waarde van zo’n gedragsverandering? We gaan in deze blog in op die vraag, en geven en passant een waardevolle tip! 

Thermostaat omlaag

Het zal je niet zijn ontgaan; de energieprijzen stijgen, er is onzekerheid over de beschikbaarheid van voldoende gas en we breken continu hitterecords als gevolg van klimaatverandering. Dit is typisch een vraagstuk waarbij gedragsverandering van grote waarde kan zijn. Een heel simpele, maar behoorlijk impactvolle, verandering is het verlagen van je thermostaat. Het verlagen van de thermostaat met 1 graad heeft grote waarde voor jezelf en voor onze maatschappij. Het levert het volgende op: 

€100 – €300 per jaar!

Het verlagen van de thermostaat met 1 graad levert volgens Milieu Centraal gemiddeld een verminderd gasverbruik van 120 m3 op. De huidige gasprijze liggen (afhankelijk van je contract) tussen de €0,80 en €2,79. Per jaar is dat dus een besparing van €96 tot €334! 

120 m3 gas en 200 kilo CO2

Een besparing van 120 m3 is veel! Een gemiddeld huishouden verbruikt namelijk zo’n 1200 m3 aan gas per jaar. Je dringt je gebruik dus terug met 10%! Daarbij stoot je met die reductie ruim 200 kilo CO2 minder uit, ook dat is mooi meegenomen! 

Maar de verwarming is zo lekker warm! 

Dat klopt! Daarom raden we je aan nu de thermostaat een graadje lager te zetten. Zo midden in de zomer merk je helemaal niets van je verandering, en wordt deze in de komende maanden alvast de standaard voor de winter. Super toch?! Doe jij met ons mee?

Interesse in meer verduurzamings- en besparingstips? Kijk op https://zetookdeknopom.nl/