Weekruimte

Wanneer je aan je financiën werkt, is het handig om een overzicht te hebben van je beschikbare geld. Sofie berekent daarom aan de hand van je bankafschriften automatisch je weekruimte. Je weekruimte is het verschil tussen het geld dat binnenkomt en het geld dat je uitgeeft: het is het bedrag dat je in een week nog te besteden hebt. Gedragswetenschap laat zien dat een week een goede termijn is om je inzichten over te presenteren. Een maandoverzicht bevat bijvoorbeeld voor veel mensen al teveel informatie om het echt te kunnen begrijpen. Het inzicht in je weekruimte helpt je beslissingen te nemen over je financiën.

Spaarpotjes

Een andere belangrijke stap is het kiezen en het bijhouden van spaardoelen. Sofie maakt dit leuk en makkelijk in haar app door digitale spaarpotjes te gebruiken. Je maakt in de app van Sofie makkelijk een spaarpotje aan voor een specifiek doel. Vervolgens kun je het spaarpotje een leuke kleur en een passend icoontje geven, zodat je altijd weet waar je voor spaart. Sparen is namelijk makkelijker wanneer je spaardoelen concreet en persoonlijk zijn!

Vervolgens vul je voor je spaarpotje een gewenst doelbedrag en een deadline in. Sofie rekent dan automatisch voor je uit hoeveel je elke week moet sparen om dit doel te halen. Daarnaast houdt Sofie altijd voor je bij hoeveel geld je in je spaarpotjes hebt zitten en of je op koers bent je doelen te halen. Handig hè?!

Automaatjes

Om je te helpen je financiële doelen te halen, stimuleren wij je je gedrag te veranderen. Dit doet Sofie met behulp van automaatjes. Een automaatje is een spaarregel die je in de app van Sofie kan instellen. Met automaatjes koppel je sparen aan je huidige gedrag, waardoor je financiële doelen onderdeel worden van je dagelijkse leven! Zo kun je bijvoorbeeld elke keer dat je je kinderen naar school brengt automatisch sparen voor hun collegegeld voor later. Naast automaatjes op basis van je locatie zijn er nog veel meer opties die je kunt ontdekken in de app van Sofie.

PSD2

Sofie maakt gebruik van PSD2 technologie. Dat betekent dat je Sofie toegang kunt geven tot je bankgegevens, zodat Sofie je beter kan helpen. Sofie doet twee dingen met je bankgegevens: 

  1. Klaarzetten van betalingen
    In de Sofie-app kun je automatische spaaropdrachten instellen. Een voorbeeld daarvan is automatisch sparen voor je vakantie als je bij je werk aankomt. Jij kiest de automaatjes die bij jou passen. Als je Sofie toegang geeft tot je bankgegevens, rekent zij uit wat je in totaal over moet maken naar je spaarrekening. Ook zet Sofie die betaling voor je klaar. Dat lijkt op een Tikkie of een betaalverzoek. Jij moet deze altijd zelf nog bevestigen. Sofie verplaatst dus niet jouw geld. 
  1. Zorgen dat je niet rood komt te staan door de dienst van Sofie
    Als Sofie inzicht heeft in het saldo van je betaalrekening, kan ze ervoor zorgen dat je niet rood komt te staan doordat je alsnog haar automatische spaaropdrachten uitvoert. Daarmee voorkom je hoge roodstandrente. 

Versnellers en spaardoelen

Sofie denkt graag met je mee over manieren waarop je aan je financiën kan werken. Zo vind je in de app van Sofie versnellers en spaardoelen met suggesties voor spaarpotjes en automaatjes. Deze suggesties zijn bedacht door Sofie en haar gebruikers. Je kunt ze eenvoudig overnemen en koppelen aan bestaande of nieuwe spaarpotjes. Ook kun je een versneller of spaardoel overnemen en er nog je eigen draai aan geven, door bijvoorbeeld het eindbedrag aan te passen.

Download de app

Benieuwd geworden naar hoe Sofie jou kan helpen? Download de Sofie-app hier!