Sofie en gedragswetenschap

Sofie werkt door jou te activeren je gedrag te veranderen. Dat betekent dat Sofie haar gebruikers niet alleen informatie geeft, maar er ook voor zorgt dat mensen tot actie over gaan! Om dit te kunnen doen gebruikt Sofie veel concepten en inzichten uit de gedragswetenschap. Deze pagina bevat meer informatie over wat dit precies inhoudt.

Wat is gedragswetenschap?

Gedragswetenschap onderzoekt hoe en waarom mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen. Vaak denken mensen dat ze volledig in controle zijn over hun eigen gedrag en de keuzes die ze maken. Maar gedragswetenschap laat zien dat dit meestal niet zo is: vaak worden mensen onbewust beïnvloed in hun gedrag. Denk bijvoorbeeld aan het idee van groepsdruk: als alle mensen om jou heen opeens iets doen, dan zal jij dit waarschijnlijk ook doen. Gedragswetenschap probeert een overzicht te bieden van alle concepten die, net zoals groepsdruk, het menselijke gedrag beïnvloeden. Die inzichten gebruikt Sofie om mensen meer controle te geven over hun eigen gedrag en de keuzes die ze maken.

Hoe kan gedragswetenschap jouw financiën verbeteren?

Ook bij het regelen van financiële zaken worden mensen beïnvloed in hun gedrag en de keuzes die ze maken. Mensen weten bijvoorbeeld heel goed dat ze moeten sparen voor later, maar doen het vaak onvoldoende. Dit komt onder andere door de present bias. Dit houdt in dat veel mensen het moeilijk vinden om iets vandaag te laten, zodat ze daar in de toekomst profijt van hebben. Met behulp van kennis uit de gedragswetenschap kan het effect van drempels zoals de present bias verminderd worden. Zo zorgt gedragswetenschap ervoor dat jouw gedrag beter aansluit bij je financiële wensen en behoeften.

Hoe gebruikt Sofie gedragswetenschap?

Sofie ziet dat er bij financiën vaak een gat bestaat tussen wat mensen willen doen en wat mensen daadwerkelijk doen. Veel mensen willen bijvoorbeeld op hun oude dag zorgeloos kunnen genieten van hun pensioen en weten dat ze daarvoor vandaag genoeg geld opzij moeten zetten. Tegelijkertijd sparen mensen over het algemeen niet voldoende voor hun pensioen. Sofie wil dit soort situaties voorkomen door met behulp van gedragswetenschap de acties van mensen aan te laten sluiten bij hun intenties.

Bij Sofie werken gedragsexperts die uit de gedragswetenschap relevante inzichten halen en deze verwerken in de app van Sofie. Dit gaat vaak over situaties waarin mensen alleen met inzicht en de juiste motivatie niet aan hun ideale gedrag toekomen. Zo helpt Sofie je met pensioensparen door je pensioenwensen concreet te maken en het benodigde bedrag op te delen in kleinere stukjes. Zo ben je beter in staat om te sparen. Met dit soort gedragstechnieken en duwtjes zorgt Sofie ervoor dat ook de gedragsdrempels overwonnen worden.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat mensen die onbewust beïnvloed kunnen worden heel kwetsbaar kunnen zijn. Sofie besteedt daarom veel aandacht aan het verzekeren dat gedragswetenschap op een ethisch verantwoorde manier toegepast wordt.