Categorieën
Nieuws Weekruimte

Wat is jouw weekruimte?

Weekruimte. Dat klinkt heerlijk, dat klinkt als een gat in de week om even te doen waar jij zin in hebt. En dat is het ook! Voor je financiën dan. Lucht! Als jij weet wat je weekruimte is dan kan je dat geld iedere week opzij zetten om te sparen voor jouw doelen.

Allereerst. Het gaat om een inschatting van hoeveel geld je overhoudt. Maak het jezelf niet te moeilijk. Het gaat om de eerste stap die je zet. Je bent dus al goed bezig door deze blog te lezen!

Wat kan ik met mijn weekruimte?

 • Beslissingen die ik elke dag maak afwegen
 • Inzicht in hoeveel geld ik opzij kan zetten voor mijn doelen 
 • Kijken hoe lang ik erover doe om mijn doel te halen
 • Als ik weet wat mijn weekruimte is dan kan ik er ook voor zorgen dat het meer wordt of misschien wel minder!

Hoe bereken je het?

Weekruimte is je INKOMEN – VASTE LASTEN – UITGAVEN per week

Wil jij weten hoeveel geld je per week overhoudt voor jouw doelen? Maar heb je geen zin om eerst al jouw in- en uitgaven op een rij te zetten? Dan hieronder een tip hoe je dit in 5 minuten kan doen!

Hoe bereken ik mijn weekruimte in 5 minuten voor mijn eigen persoonlijke situatie?

In 5 minuten:

Stap 1

Log in op je Internetbankieren omgeving en download daar een overzicht van je transacties van je betaalrekening van 1 maand. Of als je die nog hebt, pak even het laatste afschrift van je bankrekening van een maand. Wil je het exacter dat kan natuurlijk, pak dan even wat meer maanden!

Stap 2

In dit overzicht staat bovenaan vaak: hoeveel geld er van je rekening is afgeschreven en hoeveel geld er is bijgeschreven. Het verschil tussen deze twee is je maandruimte. 

Stap 3

Heb je nou afgelopen maand geld naar je spaarrekening gestort of weer opgenomen? Als je hebt gestort op je spaarrekening tel je dit bij je maandruimte. Het je geld opgenomen van je spaarrekening dan trek je dit van je maandruimte af. 

Stap 4

Bereken wat je per week aan ruimte over hebt. Deel het bedrag wat je deze maand over hebt door 30, zo heb je het per dag. En doe het dan maal 7. Nu weet je jouw weekruimte!

Kom je nou tekort? Dan is het ook handig om dit per week te berekenen.

Mijn tip is om je weekruimte eerst eens een beetje uit te testen. Dus stel dat je 50 euro per week overhoudt. Hoe voel je je dan als je deze 50 euro iedere week direct apart zet? Gaat dat prima? En hoe gaat het als je 40 euro per week apart zet. Voel je je dan beter? Of maakt het geen verschil? Als het geen verschil maakt, dan zet je natuurlijk die 50 euro direct apart!!

En hoe voel je je als je 60 euro apart zet? Heb je dan het idee dat je continu met samengeknepen billen door de winkelstraat loopt of gaat dat ook wel prima en kan je dat dus ook volhouden? Het gaat dus niet alleen om cijfertjes, het gaat vooral om of jij je er lekker bij voelt én je financiële doelen weet te halen.

Waarom is het handiger om je weekruimte per week te weten en niet per maand of per jaar? Van nature is het voor ons best wel lastig om over lange termijn goede beslissingen te nemen. Mensen hebben over het algemeen een voorkeur voor een beloning op de korte termijn, en liever nu een wat kleinere beloning op korte termijn dan een grotere beloning op langere termijn.

Door te berekenen wat je per week overhoudt, ben je beter in staat om je keuzes iedere dag af te wegen. Ga ik deze week uit eten voor 50 euro of zet ik die 50 euro in om genoeg geld bij elkaar te verzamelen voor ons eerste huis?

Ook helpt het je om je financiële doelen scherper te stellen.

Als voorbeeld

Als ik over drie jaar een nieuwe keuken wil van € 10.000,- dan heb ik daarvoor € 64,10 per week nodig. Heb je op dit moment geen € 64,10 per week over dan kan je twee zaken doen. 

 1. Je kan je doel bijstellen. 
 2. Je koopt de keuken over 4 jaar: je hebt dan € 48,08 per week nodig  
 3. Je koopt een keuken van € 8000,-: je hebt dan € 51,28 per week nodig 
 4. Je kiest ervoor om geen nieuwe keuken te kopen, want je wil over 5 jaar toch verhuizen
 5. Je vervangt over een jaar alleen de vaatwasser € 500,-, a € 9,62 per week, want dat is waar je het meeste aan irriteert
 • Je kan kijken hoe je je weekruimte kan beïnvloeden. Even terug… weekruimte is:

 inkomen – vaste lasten – uitgaven

Dus als je te weinig weekruimte hebt en je vindt jouw doel heel erg leuk, gaaf of belangrijk. Dan kan je dus zorgen:

 • Dat je zorgt voor meer inkomsten
 • Dat je kijkt of je je vaste lasten omlaag kan brengen
 • Of dat je (lagere) budgetten per week maakt voor je uitgaven zodat je door op je uitgaven te letten meer geld overhoudt

Als je juist veel weekruimte hebt dan stelt het je ook in staat om andere keuzes te maken, misschien wil je wel minder werken. Het vaststellen van je weekruimte kost je dus maar 5 minuten van je tijd en helpt je om betere financiële beslissingen te nemen. Zo snel heb je nog nooit geld verdient!

Wil je meer informatie of heb je vragen stuur dan een mail naar info@mijnsofie.nl