Wat doe jij met je vakantiegeld?
Vakantiegeld komt er weer aan! Het salaris van mei komt weer binnen en dus is het een perfect moment om het over mental accounting te hebben. Waarom? En wat is dat dan?
Mental accounting
Mental accounting, vrij te vertalen naar mentaal boekhouden, betekent dat je niet alle inkomsten of uitgaven hetzelfde ziet. Misschien zie je je salaris wel als je basisgeld, en bijvoorbeeld je vakantiegeld als extra. In je hoofd heb je je vakantiegeld al gescheiden van je andere geld en ben je aan het verzinnen wat je daarmee kunt doen. Op zich is dat ook niet vreemd, want de meeste werkgevers bieden het ook apart aan. Veel werkgevers keren het in mei uit, om te stimuleren dat men het geld aan vakantie besteedt. Werkgevers willen graag dat je kunt sparen voor je vakantie!
Moet je vakantiegeld dan uitgeven aan vakantie? De meeste mensen maakt dat niet zoveel uit, en geven het aan iets anders uit zoals het afbetalen van een schuld of een hobby.
Maar nog steeds kan het zo zijn dat je het geld ziet als ‘extra’. Dat kan je het gevoel geven dat je er minder zuinig op hoeft te zijn. Maar is dat zo? In theorie voegt elke euro die je krijgt hetzelfde toe aan jouw pot met geld. Door er op die manier naar te kijken maak je misschien een andere keuze. Geld kan onverwacht zijn, maar dat betekent niet dat daarom minder waarde heeft. Stel dat je aan het sparen bent voor een huis, waarom zou je ‘extra’ geld dan niet gebruiken om sneller je doel te bereiken in plaats van het uit te geven aan iets extra’s?
Wat doen de collega’s van Sofie met hun vakantiegeld?
Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat doen de collega’s van Sofie met hun vakantiegeld?
“Ik doe hetzelfde met mijn vakantiegeld als met mijn andere inkomen. Ik zet het op mijn spaarrekening (net als een deel van mijn salaris) en beschouw het niet als een andere categorie.”
“Mijn spaarsaldo aanvullen en terug op peil brengen nadat ik afgelopen jaar al mijn geld in het kopen van een huis heb gestopt”
“Ik gebruik dit jaar bijna het hele bedrag echt voor mijn vakantie. We hebben de afgelopen jaren een pot gevuld voor een reis naar Indonesië. Heel veel zin in! En bij het vullen van de vakantiepot heb ik ook rekening gehouden met het vakantiegeld wat deze maand nog komt. Er staat al een automatische overboeking klaar naar mijn spaarrekening zodat het niet stiekem op gaat aan andere dingen. Doordat het vakantiegeld in een aparte pot staat en een echte bestemming heeft, voelt het niet als mijn geld.Dat geeft me het gevoel dat ik ‘gratis’ op vakantie kan!”
“Ik heb zelf geen vakantiegeld. Maar dat van mijn man wordt meteen doorgestort naar de spaarrekening. We koppelen onze uitgaven los van wat we ontvangen, zodat het geld niet wegvliegt. En hij vindt het leuk om zijn spaarrekening te zien groeien!”
“Omdat het bij mij maandelijks wordt uitgekeerd, verdwijnt het op de hoop. We hebben er ook niet echt een doel voor. ‘Sparen’ voor een elektrische auto schiet niet op met alleen vakantiegeld. En de vakantie zelf hebben we nog geen ideeën voor”
“Ik verdeel het in drieën. Ik spaar door het jaar heen al voor trips en andere avonturen. Mijn vakantiegeld is daar een aanvulling op. Maar ik vind het ook een leuk moment om naar uit te kijken, dus voor een derde geef ik mezelf de vrijheid om het te zien als extra geld. De laatste derde gaat naar een spaardoel, in dit geval wil ik de mogelijkheid hebben om het kopen van een huis te kunnen overwegen”
Wat doe jij?
Er zijn verschillende manieren om naar je vakantiegeld te kijken. Vast staat dat het in feite geen ‘extra geld’ is. Maar het kan ook juist leuk zijn om gebruik te maken van dat gevoel van ‘extra’ – ergens naar uitkijken draagt ook bij aan levensgeluk, dus als je geldzaken op orde zijn, waarom dan niet een extra genietmoment inbouwen? Het belangrijkste is dat je je bewust bent hoe je naar je geld kijkt, en je niet laat afleiden van wat jij belangrijk vindt en van je financiële doelen.
Dus wat doe jij met je vakantiegeld?