Categorieën
Nieuws Spaardoel

Waarom is een doel belangrijk?

Waarom is het belangrijk om een doel te hebben? De korte versie van deze blog:

  • Je bent al halverwege
  • Je sluit een contract met jezelf
  • Je kan je financiële keuzes afwegen
  • Je kan je gevoel achter het doel bekijken
  • Het geeft je een reality check

Met Sofie doen we aan doelen. Toen ik voor het eerst de schermen van de app aan mensen liet zien, vroeg iemand me: wat doe je nou met de mensen die geen doel hebben? Die sparen om het sparen? Geloof me ook deze mensen hebben een doel. Ze sparen omdat ze hebben meegekregen dat het belangrijk is, dat ze tegen een stootje kunnen, dat ze later keuzes kunnen maken en daarin vrijheid hebben, dat ze vermogen opbouwen. Het is dus helemaal niet erg om te sparen om het sparen. Sterker nog, je bent onderweg!

Daar geloven we in, starten is de eerste stap om het te halen. Of het nou starten met sparen is of starten met je doel vaststellen ( wij hebben een e-book waar je alles kan lezen over doelen stellen)

  1. Met een doel ben je al halverwege

Als je je doel hebt, ben je halverwege. Het is echt zo, als je eenmaal iets in je hoofd hebt, dan kan je het waarmaken! Stap voor stap, het maakt niet uit hoe snel. Je komt er! 

2. Je sluit een contract met jezelf

Mijn tip is zeker, schrijf je doel op, spreek het uit, hang het op, kijk ernaar. Als je een doel opschrijft dan sluit je ongemerkt een contract met jezelf. Dat verbreek je niet zomaar. Jij bent supersterk. 

Praat je erover met anderen dan krijg je ook de support om het vol te houden als het even tegenzit. De aanscherping om het echt concreet te maken. En de spiegel, als je zelf iets te enthousiast bent.

3. Je kan je financiële keuzes afwegen

Je kan dingen met elkaar afwegen. Vind ik deze koffie op het station echt belangrijker dan mijn doel? Heb ik twee broeken nodig of is een ook voldoende? Zeg ik soms nee tegen een uitje?

4. Je kan je gevoel achter het doel bekijken

Misschien nog belangrijker dan het doel zelf is je gevoel bij het doel. Waarom word jij hier nou zo blij van? Leuk als je dat weet! 

Ik hou ontzettend van water. Ik kan er heerlijk over uitkijken, mijn hoofd leeg maken, lekker watersporten, plonzen en lol maken met de kids. Als ik water zie, heb ik een goed gevoel, leuke herinneringen. Dat gevoel van genieten, blij zijn, rust vinden, het avontuur aangaan. Dat is voor mij belangrijk. Maar ik kan hetzelfde gevoel krijgen met een verschillend prijskaartje. 

Ik kan heerlijk naar de Haarrijnse plas en uren scheppen en zandkastelen bouwen, frisbeeën en zwemmen met de kids. Alleen de benzinekosten!

We kunnen ook naar de Maarsseveense Plassen, lekker lopen om het meer of toch het buitenzwembad ontdekken. Gratis, 40 euro of 25 euro als we pas gaan om half vier als de jongste wakker is.

We kunnen op vakantie bij het water met onze caravan, een week, 2 weken of 3. 500 euro, 1000 euro of 1500 euro.

Je hebt keuzes, allemaal laden ze je batterij op, maar wat wil jij?

We dromen van een huis aan het water. Een chalet vanaf een ton, een vakantiewoning vanaf drie ton of toch helemaal verhuizen vanaf acht ton. 

Als je je eenmaal realiseert wat je er zo fijn aan vindt kan jij je doel halen gratis, heel goedkoop, oneindig genietend in je eigen huis. Het is allemaal goed. Het helpt je keuzes te maken.

5. Het geeft je een reality check

Ok terug naar nu en de reality check. Wat heb je ervoor over? Hoeveel kan je missen? En wat wil je nog meer? Beginnen met een doel stellen, betekent ook dat je flexibel kan zijn om ze bij te stellen op wat voor jou belangrijk is en binnen je budget past.