Categorieën
Gebruiker Nieuws Spaardoel

Dat rottige pensioen!

Je herkent het vast, zodra er over pensioen wordt gesproken haak je af, althans ik haak(te) altijd af. Toen ik heel lang geleden mijn eerste echte vaste baan kreeg, had ik direct op mijn eerste werkdag een afspraak met de pensioenadviseur van mijn toenmalige werkgever. Achteraf natuurlijk super geregeld maar op dat moment dacht ik alleen maar wat moet ik hiermee. Ik moet nog minimaal 40 jaar werken dan ga ik nu toch niet over mijn pensioen nadenken. Tijdens dat gesprek knikte ik maar braaf ja alsof ik het allemaal begreep, serieus ik begreep er niets van en was hier ook totaal niet in geïnteresseerd. 

Door de jaren heen ben ik een paar keer van werkgever gewisseld waarbij ik ook overging naar een andere pensioenverstekkers. De gesprekken met de adviseurs gingen steeds een beetje makkelijker en ik ging mezelf er ook wat meer in verdiepen, maar ik bleef wel denken ach wie nu leeft wie nu zorgt en tegen die tijd dat ik met pensioen ga komt het allemaal wel goed. 

In 2018 besloot ik verder te gaan als ZZP’er. Voordat ik deze stap ging maken heb ik goed nagedacht over de voor- en nadelen van het zelfstandig ondernemerschap. Ik kwam op heel veel voordelen maar zeker ook op een paar nadelen. Je raadt het al dat rottige pensioen kwam ook weer om de hoek kijken. Tot 2018 was het eigenlijk allemaal heel goed geregeld, had geen zorgen over mijn pensioen, mijn toenmalige werkgevers regelden alles dus zeker geen reden voor paniek rondom het pensioen.

Maar hoe moet ik dat nu doen als ik zelfstandig ben? Aan verschillende mensen uit mijn netwerk advies gevraagd. Ik merkte dat iedereen daar ook weer anders mee omgaat, de een spaart zelf voor pensioen, de ander belegd of stopt geld in een broodfonds. 

De maanden verstreken en de opdrachten gingen goed maar met enige regelmaat flitste dat pensioen weer door mijn hoofd, ik had nog niets officieel geregeld. Ik zeg officieel omdat ik wel elke maand een bedrag apart zet in verschillende potjes voor verschillende doelen (waaronder ook pensioen).

Afgelopen voorjaar tijdens de Corona (ik had toen iets minder werk) kreeg ik een soort van paniekaanval dat rottige pensioen wat moet ik hier nu mee doen. Ik ben met mijn vraag naar Astrid gegaan en die heeft mij waardevolle tips gegeven over mijn pensioen maar ook over andere financiële zaken denk hierbij aan hypotheek aflossen, sparen en slim met je geld omgaan. 

Ondertussen is het alweer bijna half december en eindelijk heb ik mijn pensioen geregeld waar ik mezelf ook goed bij voel. 

Ik heb mezelf aangesloten bij brightpensioen.nl en ik spaar ook nog een deel van mijn inkomsten. 

Misschien struggle jij ook met je pensioen of houden andere financiële kwesties je bezig dan kan je altijd contact opnemen met Astrid of Simone via e-mail info@mijnsofie.nl

Hartelijke groet, 

Simone Jagtenberg