Categorieën
Onzichtbaar

Loss aversion

Spaar morgen maar!

Stel we spelen kop of munt. Als je kop gooit, krijg je 100 euro, bij munt niets. Wat zou je willen betalen om mee te doen? 

En stel nu dat je mee moet doen met kop of munt, als je kop gooit verlies je 100 euro, en bij munt niets. Wat zou je willen betalen om niet mee te doen? 

De meeste van ons zijn bereid meer te betalen om geen kans op verlies te hebben dan om kans op winst te hebben. Maar hoe komt dat? Hoe verhoudt het zich tot mijn financiën en wat betekent het voor mijn doelen?

Maar hoe komt dat?

Loss aversion is een gedragseconomisch concept dat de afgelopen halve eeuw steeds verder is uitgewerkt, maar in de basis heel simpel is: ons brein heeft er een hekel aan dingen te verliezen, meer nog dan dat het houdt van dingen winnen.

Hoe kun je je loss aversion gebruiken of omzeilen?

In de VS hebben Thaler en Benartzi het Save More Tomorrow-programma opgezet. Amerikanen worden daarbij gestimuleerd om een deel van een toekomstige loonsverhoging te sparen. Op die manier raak je niet gewend aan het hogere inkomen, en “verlies” je dus niets. Slim he?! Inmiddels hebben ruim 15 miljoen Amerikanen op deze manier meer gespaard voor hun pensioen. 

In onze app kun je op vaste momenten betalingen klaarzetten, weet jij al dat er een loonsverhoging aankomt? Zet voor die datum een verhoging van je spaarbedrag klaar! 


Over de blogserie Geld en Gedrag: Jesse gaat in op een gedragseconomisch fenomeen, welke invloed deze heeft op je persoonlijke financiële situatie, welke kansen het biedt en hoe we daar met onze app jou mee kunnen helpen. Meer weten? Suggesties of dingen die je in volgende blogs terug zou willen zien? Neem contact op via jesse@mijnsofie.nl