20 studenten van de master Behavioural Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam deden drie weken onderzoek naar gedragseconomische effecten die ervoor zorgen dat je wel, of misschien juist niet, werkt aan je persoonlijke financiën. Hun bevindingen lees je komende maanden in onze blogs.
Vandaag deel 1: hoe je doelen stelt en ervoor zorgt dat je ze eerder haalt. Veel dank aan Chariloas, Margarida, Alexandros & Nathan voor hun mooie onderzoek!
Waarvoor ben jij allemaal aan het sparen? Een nieuwe telefoon? Vakantie? Verbouwing? Je pensioen? Er zijn veel mogelijkheden, maar meer is niet altijd beter. Het kan namelijk dat sparen voor te veel verschillende doelen er juist voor zorgt dat je minder spaart. We leggen je hier uit hoe dat werkt, en welk aantal doelen precies goed is!
Wat is er onderzocht?
Studenten van de EUR onderzochten in hoeverre het hebben van veel doelen ervoor zorgt dat je minder spaart. Aan hand van gedragswetenschappelijke theorie kwamen ze tot de aanname dat meer doelen, en een groter verschil in korte- en langetermijndoelen ertoe leidt dat je minder spaart. Dit heeft ermee te maken dat je te veel verschillende dingen moet doen, en daardoor juist verlamd en niets doet. In de gedragseconomie noemen we dit inertia.
Hoe moet ik het dan doen?
Stel niet te veel doelen, uit onderzoek is gebleken dat 5 of 6 doelen ideaal is. Maak je doel daarbij concreet. Hoe concreter het is, hoe makkelijker om jezelf te motiveren. Spaar bijvoorbeeld niet algemeen voor een vakantie, maar concretiseer jouw specifieke doel. Spaar specifiek voor je surfvakantie naar Bali, volgend jaar juni, waar je €1.500 voor nodig hebt.
Zorg er daarnaast voor dat je ongeveer evenveel doelen voor de korte termijn (zoals die vakantie naar Bali) als langetermijn (zoals het kopen van een huis of beleggen voor je pensioen) hebt. Die balans zorgt ervoor dat het conflict tussen je doelen beperkt is.
Gebruik de app!
In onze app kun je gemakkelijk je 5 of 6 doelen instellen. Daarbij kunnen we je helpen automatisch een bepaalde verdeling tussen je doelen te maken. Je kunt bijvoorbeeld van elke euro 30 cent sparen voor de kortetermijn, en 70 voor de langetermijn. Download hem snel, veel spaarplezier en geniet van je vakantie!
Het kwantitatieve onderzoek dat de studenten deden gaf geen significante resultaten. Gegeven de limitaties (het onderzoek moest in zeer korte tijd worden uitgevoerd) houden we hier de literatuurstudie en daaruit volgende conclusies aan.