Categorieën
Gedragswetenschap

Glas half-vol? Spaarpot vol! 

20 studenten van de master Behavioural Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam deden drie weken onderzoek gedragseconomische effecten die ervoor zorgen dat je wel, of misschien juist niet, werkt aan je persoonlijke financiën. Hun bevindingen lees je komende maanden in onze blogs.

Vandaag deel 2: hoe visualisatie van succes ervoor kan zorgen dat je je doelen eerder haalt. Veel dank aan Maria, Vivianne, Dániel, Eva en Age voor hun mooie onderzoek! 

Think positive!

Heb je vertrouwen in je persoonlijke toekomst? En in de toekomst van de wereld als geheel? Fijn! Dat is niet alleen goed voor je mentale toestand, maar ook voor je spaargedrag! 

Studenten van de Erasmus Universiteit onderzochten in hoeverre een positief wereldbeeld een effect heeft op spaargedrag. Daarbij bedachten ze een manier waarop je je toekomstbeeld en daarmee spaargedrag kunt verbeteren! 

Wat is er onderzocht?

Respondenten is gevraagd hoe ze kijken naar de toekomst, op persoonlijke thema’s als carrière, gezondheid en relaties, en op wereldwijde thema’s als veiligheid, politiek en klimaat. Daarbij is gekeken naar welk deel van hun maandelijks inkomen deze mensen sparen. 

Welke invloed heeft dat op jouw financiën? 

Het blijkt dat mensen die positiever kijken naar de wereldwijde thema’s een groter deel van hun inkomen sparen. Het idee daarachter is dat mensen die een positiever gevoel hebben bij later, ook meer de waarde zien van sparen voor die periode. Andersom is het lastig jezelf te motiveren om op lange termijn offers te brengen als je geen vertrouwen hebt in die periode.  

Hoe kun je dat in je voordeel gebruiken?

Neem een voorbeeld aan het Zwitserlevengevoel! We noemen dit Episodic Future Thinking. Bij het bepalen van je budgetten en plannen, hoef je niet alleen te denken in termen van geld, maar kun je je ook bedenken wat je dan doet met dat geld. Zie jij jezelf al zitten op die sabbatical in Australië? En is het daar allemaal relaxed, veilig en mooi? Dan ben je toch meer gemotiveerd dan wanneer je geen beeld hebt bij waar je voor spaart.

Gebruik de app!

In onze app maak je een spaardoel aan, geef je hem een naam en pas je hem zo aan dat hij goed bij je doel past. Download hem snel!