Categorieën
Spaardoel Spaartips Versnellen Weekruimte

Je financiën doen is net als hardlopen

Samen met mijn dochter van acht liep ik afgelopen dinsdag een lang rondje langs het water. We passeerden een groep hardlopers die aan het trainen waren. Een intervaltraining, en iedere keer als de coach op zijn fluitje blies, gingen ze er sprintend vandoor. Mama, jij bent toch ook aan het trainen? Zal ik morgen jouw coach zijn en op het fluitje blazen…? Dus daar ging ik de volgende dag, sprintend terwijl mijn dochter op de fluit blies. Je financiën doen is wat mij betreft net als hardlopen.

Wat is je doel?

Waarom loop je hard? Ga je hardlopen om je hoofd leeg te maken, in conditie te blijven, ben je aan het revalideren of in training voor een marathon? Het maakt uit wat je doel is. Want hoe ziet je hardlooprondje eruit, wat trek je aan en hoe vaak ga je dan trainen? Wat wil jij bereiken met je geld? Wil je gewoon starten met sparen? Wil je groener leven? Wil je ook later genieten? Wil je je vaste  lasten verlagen om makkelijker financiële keuzes te kunnen maken? Het is fijn om jouw doelen te ontdekken. En je geld in te zetten voor die dingen waar jij energie van krijgt. Wat we met Sofie ontwikkelen is een leuke manier om je doelen te ontdekken en je uit te dagen om het te gaan halen!

Hoe zet je kleine stappen?

Mijn andere dochter is twee en kan sinds kort rennen. Geweldig, zo trots ben ik. Kleine kinderen die net geboren zijn, hebben een reflex waarbij ze al proberen te lopen als je ze in de lucht houdt. Daarna volgend natuurlijk babystapjes van omrollen, kruipen, staan en lopen. Gek he dat we van een baby niet verwachten dat hij meteen een marathon kan lopen, maar dat wij bij onze financiën wel meteen het hele overzicht willen, alle juiste beslissingen willen nemen. Mijn belangrijkste advies, begin, zet dat eerste kleine stapje, al trappel je nog met je beentjes in de lucht en heb je het gevoel dat je nog helemaal niet vooruit komt. Begin, en na de eerste stap zet je gewoon een tweede. Zelf heb ik er minimaal vier jaar over gedaan om mijn pensioen te regelen. Eerst begon het met oh ja, dat moet ik nog een keer gaan regelen, tot ik op gegevens steeds een klein bedrag opzij zette. Toen ontdekte ik dat dat me op een gegeven moment best goed af ging, maar wat mocht ik dan maximaal per jaar inleggen en hoe kon ik dat het beste doen? Daar geloof ik in, je zet een stap, je loopt ergens tegenaan. Dan zoek je het uit of  je vraagt iemand om hulp en je zet een volgende stap.

Wat past bij jou?

Iedereen is anders. En dat is prima! Sommige mensen houden van hardlopen met een muziekje op hun hoofd, anderen lopen graag samen met andere mensen om zich aan op te trekken of voor de gezelligheid, anderen vinden het weer heerlijk om lekker om zich heen te kijken tijdens het hardlopen of vinden het fijn om met trainingsschema’s aan de slag te gaan. Iedereen heeft zijn eigen voorkeursstijl om nieuwe dingen te leren en informatie tot zich te nemen. En wat jij fijn vindt bij hardlopen zegt ook heel veel over wat jij fijn vindt als je je financiën doet. Heb jij het nodig om het voor je te zien hoe het financieel wordt, luister je liever naar een PodCast over geld, vind je het fijner om het even samen uit te zoeken, of het je liever een handige checklist waar je allemaal aan moet denken bij het afsluiten van een hypotheek ? Bij Sofie vinden we het heel belangrijk dat jij je financiële doelen haalt op een manier die bij jou past.  We doen er alles aan om te kijken hoe we bij je dagelijkse routine kunnen aansluiten zodat het regelen van je financiën je energie oplevert.  Zodat je met dingen doen die je leuk vindt, je ook steeds dichter bij je financiële doel komt!

Hoe houd je het vol?

Uhm ja, dat volhouden das nog best ingewikkeld, en je gaat ook echt niet elke week lekker. Ik in ieder geval niet met mijn hardloopavontuur. Maar het geeft niet, je mag gewoon weer een volgende stap zetten, ook als je een week even niets hebt gedaan. Met mijn pensioen regelen, heb ik de handdoek ook een aantal keer in de ring gegooid, en soms zelf een paar maanden laten liggen. En toch is het gelukt! Met Sofie willen we jou stimuleren om ook aan de slag te gaan met die dingen waar je eigenlijk stiekem wel van weet dat je ze al iets te lang heb laten liggen, maar wel graag geregeld wil hebben. Hoe leuk is het als je iedere keer als je spaart voor zo’n doel ook een klein bedrag opzij zet om jezelf te belonen bij een volgende stap. Wat is jouw quilty pleasure? Waar wordt jij helemaal blij van als je daar wat geld aan mag uit geven? Een avondje naar de bioscoop? Op stap met met vrienden? Hoe fijn is het als je bij iedere stap richting je grote doel je een klein feestje in het vooruitzicht hebt?

Door hulp sta je sterker

Kom je er even niet uit? Of ga je juist sneller door het samen te doen? Wellicht heb je een coach nodig die je even de trainingsschema’s geeft waardoor je ineens harder gaat richting je financiële doel. Of juist iemand die je even op adem laat komen. Dat geeft ook financiële rust.  Met Sofie willen we mensen uitdagen om iedere keer dat zij voor hun doelen sparen een klein deel apart te zetten voor advies. Heb je het uiteindelijk niet nodig? Helemaal top, maar het is wel fijn als dat geen drempel meer is om de volgende stap te zetten. Ik vond het in ieder geval erg prettig dat ik af en toe even mocht uitpuffen van mijn dochter. “Je ziet eruit alsof je wel even kan uitrusten”. Ze borg haar fluitje op en had een goede plek gevonden onder een viaduct waar het droog was. Heerlijk toch als een financieel adviseur je diezelfde rust kan geven!

Hartelijk groet,

Astrid