Categorieën
Gedragswetenschap Nieuws

Is Cash nog King?

Wat is er aan de hand?

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank is gebleken dat er steeds meer winkels zijn waar het niet mogelijk is om met cash te betalen. Over de afgelopen jaren is het gebruik van cash überhaupt steeds meer afgenomen. Inmiddels betaalt de gemiddelde Nederlander 80% van zijn uitgaven met pin.

DNB vindt het belangrijk dat cash betalen mogelijk blijft, aan de ene kant om mensen een keuze te geven, maar ook om ervoor te zorgen dat er een terugvaloptie is op het moment dat er bijvoorbeeld pinstoringen zijn. Wij hebben daarnaast gekeken naar de gedragskant van betalen met contant geld, en de verschillen met pinbetalingen:

Pain of payment

Geld uitgeven vinden we vervelend. Als dat cash is, vinden we dat nog een stuk vervelender dan wanneer we met pin of creditcard betalen. We hebben namelijk niet meer een fysieke overdracht van geld. Daarmee is de pain of payment bij betalen met pin een stuk lager dan bij contant geld.

Mental accounting & budgetteren

Wanneer het gaat om je persoonlijke financiën is het goed om potjes te maken voor waar je je geld aan wilt uitgeven. Zo kan er bijvoorbeeld 30% van je inkomsten naar wonen gaan, 10% naar boodschappen, enzovoort. 

Bij digitaal geld is het aan de ene kant makkelijker om dat soort budgetten in te stellen, maar je hebt wat minder makkelijk door of het op raakt. Stel dat je bijvoorbeeld een boodschappenbudget van €100 hebt, en dat aan het begin van de week contant opneemt, dan zie je bij elke uitgave wat er gebeurt met je overgebleven potje. Voor digitaal geld is dat iets minder direct zichtbaar.

Digitaal geld en je gedrag

Sofie streeft ernaar dat jij financiële rust ervaart. Daarom kijken we naar gedrag en geld, om het makkelijker te maken voor jou om je doelen te halen. In onze app is het mogelijk een kasboekje bij te houden door je budget in stellen bij een potje en je uitgaven daarin bij te houden. Op die manier heb je ook bij digitaal geld inzicht in je budgetten. Doordat je iedere keer geld uit je potje haalt, krijg je zelfs een beetje pain of payment mee.. Hopelijk is het niet te vervelend! 

Wil jij meer weten over hoe wij jou kunnen helpen? Lees hier meer over de app!