Hoe zorgen we ervoor dat mensen energie besparen?
Het is je onmogelijk ontgaan dat Nederland deze winter voor een flinke uitdaging staat: hoe zorgen we ervoor dat er genoeg energie is, zodat iedereen in Nederland de koude maanden door kan komen? Naast innovatieve oplossingen zoals zelf opwekken van energie doormiddel van bijvoorbeeld zonnepanelen, is het ook belangrijk om te kijken hoe je energieverbruik kan beperken. Dit kan door bijvoorbeeld mensen te informeren over het isoleren van je woning, maar vaak is alleen informatie niet genoeg. Om ervoor te zorgen dat mensen ook daadwerkelijk aan de slag gaan met bezuinigen op energie, is gedragsactivatie de sleutel. Deze blog gaat over een bijzonder gedragswetenschappelijk experiment dat laat zien hoe je met de juiste technieken mensen meer kan laten besparen op energie.
Social proof en energiebesparing
Een groep Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Minnesota heeft onderzocht hoe mensen gemotiveerd kunnen worden om energie te besparen. De wetenschappers waren voornamelijk benieuwd naar welke rol het concept van social proof zou spelen in het motiveren van energiebesparing. Social proof, in Nederland beter bekend als groepsdruk, stelt dat mensen vaak beïnvloed worden door het gedrag van mensen in hun omgeving. Door iemand dus op de hoogte te brengen van wat mensen om hem heen doen, zal diegene zich zeer waarschijnlijk in lijn hiermee gaan gedragen. Het komt zelfs vaak voor dat deze gedragsaanpassing geheel onbewust gebeurt: iemand heeft dan niet eens door dat hij zich anders is gaan gedragen!
Deurhangers als motivatie
Terug naar het experiment. De groep wetenschappers wilde de effectiviteit van een social proof bericht op het besparen van energie meten. Dit deden ze door deurhangers met een boodschap over energiebesparing aan de voordeur van Amerikaanse huishoudens te hangen. Alle deurhangers waren voorzien van tips voor energiebesparing, maar sommige deurhangers bevatten daarnaast ook nog een bepaalde motiverende tekst. Uit een vooronderzoek van de wetenschappers werd duidelijk dat mensen het beschermen van het milieu, het bijdragen aan de maatschappij en het besparen van kosten de belangrijkste redenen vonden om te besparen. Er werd een aparte versie van de deurhanger voor elk van deze beweegredenen gemaakt. Maar het allerbelangrijkste: er werd ook een social proof versie van de deurhanger gemaakt. Deze versie bevatte net als alle andere deurhangers energiebesparingstips, maar vertelde ook dat de meerderheid van de huishoudens in de wijk dagelijks bezig was met het energiebesparing.
Resultaten van het experiment
Na het verspreiden van de deurhangers gingen de onderzoekers langs de deuren om onder andere vragen te stellen over of bewoners de deurhangers hadden gezien en of ze dachten dat ze effectief zouden zijn. Daarnaast hadden de onderzoekers toegang tot de energiemeters van de huishoudens in het experiment. Hierdoor konden ze dus het exacte verbruik van elk huishouden in het experiment aflezen. Hoewel veel huishoudens zich bewust waren van de deurhangers, dachten ze over het algemeen dat de deurhangers met het social proof bericht weinig effect zouden hebben. Echter, uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat deze versie van de deurhanger juist het effectiefst was. Het dagelijkse energieverbruik van de huishoudens met een social proof deurhanger was tussen de 7% en 10% lager dan dat van de andere huishoudens!
Sofie en gedragsactivatie
Dit experiment bewijst dus hoe inzichten en motivatie vaak niet voldoende zijn om echt over te gaan tot actie. Een echt gedragsactivatie, zoals bijvoorbeeld een social proof bericht, is nodig. Daarom werkt Sofie ook met gedragsactivatie als aanvulling op het delen van inzichten en informatie. De app van Sofie is helemaal ingericht op basis van gedragswetenschappelijke concepten, om gedragsactivatie te optimaliseren. Zo kan de gebruiker nog makkelijker zijn doelen halen!