FiloSofie: Sofie over Dromen
Sluit je ogen en treed in jouw innerlijke wereld van geuren, kleuren, gevoelens, hoop en verlangens.
Wat zie je allemaal in die wereld?
Wat gebeurt er?
Wat doe je daar?
Wat heb je daar?
Met wie ben je daar?
De meeste dromen zijn bedrog, dat zeggen ze toch?
Geldzaken en dromen. Iedereen heeft wel eens gedacht ‘als ik toch eens meer geld zou hebben dan…’ Dan zou ik meer reizen. Dan zou ik eindelijk wonen zoals ik wil. Dan zou ik mijn eigen bedrijf beginnen. Dan zou ik die auto kopen. Dan zou ik meer tijd met mijn familie besteden.
Maar zijn dromen dan echt bedrog? Wanneer is iets een droom en wanneer niet? Waarom dromen we eigenlijk?
Lees verder!
Waarom dromen we eigenlijk?
Onderzoeker en onderwijzer John Vervaeke heeft op YouTube een collegeserie staan over dat wat de mens betekenis geeft. Hij sprak daarin ook over onze verbeelding:
Ergens in de vroege geschiedenis ontdekten jagers dat ze een dier van afstand konden vangen als ze dat deden met een speer. In het hoofd van de jager zat een beeld van het moment dat de speer het dier zou raken. Ze wierp. Een moment van hoop en verwachting volgde. En ze raakte.
De mens ontwikkelt zich omdat ze voorstellingen van de toekomst kan maken. Dat je een pijl kunt werpen, komt omdat je het doel voor ogen kunt houden. Dat je dingen wil in het leven komt omdat je kan dromen!
Droomt de mens dan omdat ze zich ontwikkelt of ontwikkelt ze omdat ze droomt? Dat weet niemand zeker. Maar het is in ieder geval ontzettend menselijk om je voorstellingen van de toekomst te kunnen maken. Het zit in de essentie van ons zijn!
Zijn al die voorstellingen dan evenveel waard?
We vroegen het onze collega’s.
Dromen, doelen, en fantasieën
Volgens collega Esmay is iets een droom als de uitkomst niet zo belangrijk is.
“Soms wil je iets waarvan het niet belangrijk is of het wel echt uitkomt. Als je leven anders zou lopen zou het ook oké zijn.”
Als je iets wél echt wil en je zou het jammer vinden als het niet uitkomt, dan is het volgens Esmay niet een droom maar een doel. Dromen zijn niet altijd realistisch of haalbaar. Doelen zijn dat wel. Daarom kun je volgens Esmay niet teleurgesteld zijn over dromen maar wel over doelen.
Is een droom dan vooral een fantasie? Volgens collega Oscar niet.
“Een fantasie is niet zo persoonlijk als een droom. Toen Martin Luther King vertelde over zijn droom, zei hij: ‘I have a dream!’. En dat was zijn droom. De droom en de persoon waren onlosmakelijk verbonden. Moet je voorstellen dat hij had gezegd: ‘I have a fantasy!’”
Een droom zit dus een beetje tussen een doel en een fantasie in. Een droom is iets persoonlijks voor jou. Iets waarvan jij voelt dat het belangrijk voor je is. Of iets wat je gewoon heel erg leuk vindt. Maar als het een haalbare droom is, dan is het misschien ook wel een doel.
En dat is goed nieuws!
Leef je leukste leven
Er is niets menselijker dan een droom hebben en die najagen. Sofie wil jou ondersteunen bij het verwezenlijken van je dromen door je te helpen doelen te stellen en je geld in te zetten voor wat belangrijk is. Maak doelen van je dromen! En leef je leukste leven.
Sofie doet dat door twee vragen te stellen: Wat vind je leuk? en Wat vind je belangrijk? (maar soms ook moeilijk om geld voor opzij te zetten?)
Het mooie is: als we mensen vragen wat hun leukste leven is, dan is dat vaak helemaal niet zo grandioos. We halen zoveel voldoening uit dingen die helemaal niet zo duur zijn. Wandelen met de hond. Tijd met familie.
Vaak zijn de leuke dingen de dingen die je toch al doet. Zo zie je dat je stukjes van je droomleven al aan het leven bent.
Maar hoe pak je die grote belangrijke dingen aan?
Creëer rust en ruimte door te beginnen
In een wereld waarin alles kan en je door zoveel dingen meegesleurd kan worden, geeft het je rust en ruimte als je je focust op wat belangrijk voor je is. En wat dat is, dat is voor iedereen anders. En soms is het ook niet meteen duidelijk wát het is, juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Soms weet je wat jouw belangrijke doel is, maar vind je het gewoon moeilijk omdat het te groot lijkt.
Kleine stapjes
Het kan soms voelen alsof geldzaken je tegenhouden in het verwezenlijken van je dromen. Bij een droom speel je altijd met iets in je hoofd dat ver weg is of lijkt. En als je de eerste stap gezet hebt ben je er nog niet.
Maar je moet die eerste stap wel zetten! En als je dat doet zul je merken dat je beloond wordt voor je focus en volharding. Muntje voor muntje komt je doel dichterbij.
Stel dat jij een buffer wil opbouwen van €1000. Wist je dat dat in één jaar kan door dagelijks €2,74 naar je spaarrekening over te maken? Door doelen op te delen in stapjes worden ze haalbaarder.
Dromen mogen bedrog zijn
En wat als je het gevoel hebt dat je niet echt dromen hebt, of dat je niet weet welke droom het belangrijkste voor je is?
Er is altijd een kans dat het slechts een fantasie is. Maar soms weet je het ook gewoon niet. Dan ontdek je het pas als je je doel hebt gehaald. En dat is ook oké!
Iemand die wij op straat spraken zei: ‘er is niet een ideaal leven, elke ervaring verandert je een beetje.’ Een nuchter perspectief, maar misschien ook wel waar. Want waar komen je dromen vandaan? Wil jij een huis kopen omdat iedereen dat doet of omdat je het echt wil? Het is goed om daar over na te denken.
“er is niet een ideaal leven, elke ervaring verandert je een beetje.”
Maar, dankzij de FiloSofie over vrijheid weten we ook: niks doen is nog erger dan een verkeerde droom najagen! Waarom?
Sofie gelooft dat als jij rust en ruimte creëert dat je je dan vrijer voelt. Dat doe je door doelen te stellen en te beginnen. Het is niet erg als je ontdekt dat een andere droom meer waarde heeft dan degene die je nu najaagt. Dan heb je in ieder geval al geld opzijgezet, waardoor je nog sneller je doelen bereikt. Het ergste is als al je geld opgaat aan dingen die niet belangrijk voor je zijn.
Dus begin met het creëren van rust en ruimte! Zet geld opzij zodat je kunt beginnen met dromen.
Zet de eerste stap
Door doelen te stellen en te beginnen creëer je rust en ruimte. Het is oké om een ander doel te kiezen als je ontdekt dat je dat belangrijker vindt. Het gaat erom dat je geld opzij zet!
Sofie kan hierbij helpen, doordat je met Sofie je doelen concreet kunt maken en Sofie je helpt het geld er echt voor opzij te zetten.
Dus wat speelt er af in de film die jij continu in de hoofd bekijkt? Wat zie je daar gebeuren? Wat doe je? Wat heb je? Met wie ben je?
Wat is de éérste stap?
Een euro in een potje in de Sofie app? Een telefoontje naar die ene persoon? Een moeilijk gesprek? Een nieuwe riem voor je hond?
De eerste stap naar een leven vol leuke en belangrijke dingen, waarin jij je dromen verwezenlijkt, is dichterbij dan je denkt.
Doe het.
Sofie gelooft in je ✨