Gedragsonderzoeken 2024

Sofie werkt graag samen met onderwijsinstellingen, dat zorgt namelijk niet alleen voor veel frisse nieuwe ideeën van jonge enthousiastelingen, maar ook voor beter begrip van het gedrag van mensen en de invloed daarvan op hun geldzaken. Dit voorjaar werkt Sofie met de Hogeschool van Amsterdam en de Erasmus Universiteit

Hogeschool van Amsterdam – Praten over geld

Vijf studenten Toegepaste Psychologie onderzoeken hoe mensen psychologisch gezien omgaan met praten over geld. Zijn ze daar terughoudend in? Praten ze alleen over successen? En hoe komt dat? 

De verwachting is dat er een bepaalde vorm van schaamte hangt rondom praten over geldzaken, en dan vooral geldproblemen. Dat kan er weer toe leiden dat mensen te laat hulp zoeken en daarmee hun problemen verergeren. Sofie is natuurlijk razend benieuwd hoe ze dit onderwerp kan toepassen in haar dienstverlening! 

Erasmus Universiteit Rotterdam – Keuzebegeleiding bij pensioenen

25 masterstudenten Behavioural Economics onderzoeken vier weken hoe ze gedragsinzichten kunnen gebruiken om keuzebegeleiding bij pensioenen vorm te geven. 

In de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen krijgen deelnemers namelijk meer keuzemogelijkheden over hun pensioen, en wordt van pensioenfondsen verwacht dat zijn deelnemers in die keuzes begeleiden. De studenten Behavioural Economics gaan met drie onderwerpen aan de slag: 

  1. Hoe zorg je dat deelnemers op tijd een beslissing nemen?
  2. Hoe zorg je dat deelnemers begrijpen wat de consequenties van de keuzes op lange termijn zijn? 
  3. Hoe zorg je dat deelnemers op basis van de juiste informatie een weloverwogen beslissing nemen?

Wil jij meer weten over de onderzoeken die Sofie doet? Stuur ons een berichtje via het contactformulier!