FiloSofie: Sofie over Sparen

Sofie begint een nieuwe blogserie! 

In deze nieuwe serie FiloSofie duiken we in onderwerpen die te maken hebben met vrijer, blijer, en groener leven. Onderwerpen die vanzelfsprekend lijken, maar die het niet altijd zijn. Deze keer: Sparen! Heb je al eens nagedacht over wat sparen echt is? Waar het vandaan komt? Waarom mensen sparen? Wanneer je eigenlijk écht aan het sparen bent en wanneer niet?

Veel mensen denken aan sparen als geld vermeerderen. “Ik ben aan het sparen voor een nieuwe auto” zou je iemand kunnen horen zeggen. Sparen betekent voor veel mensen: de hoeveelheid geld laten toenemen.

Maar als je kijkt naar wat sparen écht is, dan ontdek je dat het eigenlijk iets anders is dan je geld laten toenemen. Het is wel iets wat je actief doet, maar dat het geld lijkt toe te nemen is vooral een uitkomst.

Wat is sparen?

Het woord sparen betekent eigenlijk: “minder vragen van”. Bijvoorbeeld als je minder vraagt van iemand: “Ik wilde hem de ramen laten lappen, maar ik heb besloten hem te sparen.” Je kunt iemand sparen, door te besluiten diegene toch iets niet te laten doen. 

Maar, je kunt die persoon alleen sparen als je éérst dacht dat je die persoon ging lastigvallen. En zo is het eigenlijk ook met je geld. Je kunt het alléén sparen als je het hebt, en dan besluit het niet uit te geven. Je moet het geld eerst hebben om te kunnen besluiten dat je het niet uit gaat geven.

Vraag jij te veel van je geld?

Sparen betekent dus ook: je geld verdelen. Een gedeelte is voor uitgeven. En een gedeelte voor sparen.

Dat je alleen geld kan uitgeven wat je echt hebt, is voor de meeste mensen wel duidelijk. En eigenlijk vindt iedereen het ook logisch dat sparen betekent dat je geld niet uitgeeft. Maar in ons gedrag laten we vaak niet zien dat we dat écht begrijpen.

De meeste mensen sparen pas aan het eind van de maand datgene wat ze overhouden. Heb je ooit wel eens gedacht: “Aan het eind van de maand kijk ik hoeveel ik over heb om te sparen”?

Daarmee negeer je eigenlijk dat je alleen geld kunt sparen wat je hebt. Want aan het eind van de maand is er vaak niet zo veel meer over. In je hoofd denk je: “Ik wil graag open houden hoe ik mijn geld besteed, dus ik kijk aan het einde van de maand hoeveel ik nog over heb om te sparen. Dan heb ik alles kunnen doen wat ik wilde en kan ik ook nog sparen.”

Maar eigenlijk is dat een leugen die je aan jezelf vertelt. Eigenlijk weet jij óók wel dat je aan het eind van de maand minder overhoudt dan je hoopte. Je wilde jezelf de vrijheid geven. Maar nu kun je niet sparen. Om succesvol te sparen moet je besluiten dat je het geld niet uitgeeft. Anders werkt het niet – dan vraag je te veel van je geld!

💡 Tip: Spaar als je salaris binnenkomt!

Er moet dus geld te verdelen zijn als je wil sparen. Dat wetende is het eigenlijk heel erg slim om te sparen zodra je salaris binnenkomt. Dan is er namelijk nog genoeg geld om te verdelen. Zet dus meteen als je salaris binnenkomt het spaarbedrag opzij!  Dat kan je bijvoorbeeld doen met een automatische overboeking die je instelt in je bank-app. Zo hoef je er niet meer over na te denken en word je financieel automatisch steeds vrijer. En het mooie is: je boekt elke maand vooruitgang!

Waarom willen we eigenlijk sparen?

Mensen sparen om verschillende redenen. Wat ze gemeen hebben: uiteindelijk is het doel van sparen niet om het geld niet uit te geven. Uiteindelijk geef je het geld wel uit! Aan iets belangrijks, iets moois, iets groots, of aan jouw droom.

Sparen is eigenlijk iets heel moois. Je geeft geld nu niet uit zodat je het later wel uit kunt geven! Als je goed kunt sparen, kun je dus óók goed uitgeven. Het betekent dat je weet wat je wil en wat je belangrijk vindt. En dat je doelen stelt, en je geld gebruikt om die doelen te halen. Dat je besluit om geld wat je nu hebt een bestemming te geven, het te gebruiken voor iets wat je later wil. Iets waarvoor je het waard vind om nu minder van je geld te vragen, zodat je later meer van je geld kan vragen!

Mensen die écht weten wat ze belangrijk vinden kunnen vaak goed sparen. Want een hele hoop dingen in het leven geven je geluk zonder dat ze geld kosten. En een hoop andere dingen heb je eigenlijk niet echt nodig. Door alleen uit te geven aan wat echt nodig en belangrijk is kun je heerlijk sparen!

💡 Tip: Spaar voor een specifiek doel

Vaak sparen mensen zonder echt een spaardoel te hebben. Voor sommigen werkt dat; ze leven van minder geld dan dat er binnenkomt en sparen geld op voor later. Maar voor wat precies, dat is nog niet helemaal duidelijk.

Sofie denkt dat het goed is om juist wél te bepalen waarvoor je je geld spaart. Waarom?

Voor al die euro’s op je rekening waarvan je al weet dat je ze uit gaat geven, weet je meestal ook waaraan. Huur, boodschappen, je auto, terrasje. In je hoofd is dat geld daarvoor bestemd.

Maar dat spaargeld, dat heeft vaak nog geen bestemming. En dat zorgt ervoor dat je makkelijker besluit om geld wat je op je spaarrekening zet er ook weer af te halen. Of om het überhaupt niet te sparen. “Volgende maand beter…” Nogmaals, als je niet besluit, dan spaar je eigenlijk ook niet! 

Door geld in je hoofd al een bestemming te geven scheid je het van het andere geld. Normaal maak je onderscheid tussen “uitgeefgeld” en “misschien spaargeld, misschien uitgeefgeld”. Maar wat als je in plaats daarvan gaat voor “uitgeefgeld” en “spaargeld om uit te geven aan de vakantie, een wasmachine, zonnepanelen, en kleding”? 

Door potjes te maken met verschillende bestemmingen ervaar je dat je het geld minder snel aan iets anders wil uitgeven. En je voorkomt dat spaargeld te snel uitgeefgeld wordt!

SMART Sparen

Voor het opstellen van goed haalbare doelen bestaat een techniek genaamd SMART. Die kun je perfect gebruiken voor spaardoelen! Het staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. 

  • Specifiek: Kies een specifiek spaardoel. Benoem waar je voor spaart!
  • Meetbaar: Bepaal hoeveel geld je nodig hebt, zodat je weet wanneer je je doel hebt gehaald.
  • Acceptabel: Spaar voor iets wat je écht wil of nodig hebt. Anders motiveert het je niet.
  • Realistisch: Zorg dat de hoeveelheid geld die je opzij moet zetten niet te veel is voor je.
  • Tijdgebonden: Zorg dat je spaardoel een einddatum heeft, zodat je kunt uitrekenen hoeveel je per maand moet sparen, en zodat je weet wanneer je je doel gaat halen!

Spaar automatisch met de Sofie app

In de Sofie app word  je geïnspireerd over allerlei mogelijke spaardoelen, en de app helpt je om SMART voor je doelen te sparen. Sterker nog, ze helpt je om je spaargedrag te automatiseren en het halen van je doelen makkelijker te maken!

Download de Sofie app en maak je eerste spaardoel!