Keuzebegeleiding bij pensioenserie #9 – Hoe benut je financiële kruispunten om pensioen te plannen?

In deze serie krijg jij een inkijkje in de onderwerpen die spelen rondom pensioen! Wekelijks stuurt Sofie op dinsdag nieuwe inzichten. Deze week gaat het over financiële kruispunten: momenten waarop veranderingen plaatsvinden die invloed hebben op je financiële situatie. Hoe neem je ook lange termijn doelen mee als je op zo’n kruispunt staat?

Anne staat op een druk kruispunt, omringd door flitsende neonborden en wervelende verkeersstromen. Maar dit is geen gewoon kruispunt; het is een financieel kruispunt! Hier komen al Annes financiële beslissingen samen in een chaotische dans van mogelijkheden en keuzes.

Aan de ene kant ziet Anne een straat die leidt naar het kopen van een huis, met borden die schreeuwen over hypotheken en leningen. Aan de andere kant lonkt een kronkelende weg naar ondernemerschap, met flitsende lichten die je vertellen over risico’s en beloningen. En recht voor haar, hoog boven de drukte uit, staat een reusachtig bord met de woorden “Pensioen” in glinsterende letters.

Dit kruispunt is waar ze beslissingen neemt die haar financiële toekomst bepalen. Het is de plek waar Anne moet kiezen tussen korte termijn plezier en lange termijn doelen. Gaat ze rechtdoor en investeert ze in haar toekomst door te sparen voor haar pensioen, of slaat ze af naar de zijstraat van impulsieve uitgaven?

Financiële kruispunten en pensioenplanning

Een financieel kruispunt is een moment waarop een verandering plaatsvindt die invloed heeft op je financiële situatie. Dat kan een duidelijke, financiële oorzaak hebben, bijvoorbeeld het aflopen van je rentevaste periode. Maar het kan ook komen door een grote gebeurtenis in je leven, bijvoorbeeld verhuizen of een nieuwe baan. Is het op dat moment niet het inkomen, dan zijn het wel de uitgaven of het vermogen dat verandert. 

Vaak zijn de gevolgen van zo’n financieel kruispunt breder dan alleen de oorspronkelijke verandering. Bij het kopen van een nieuw huis verandert het uitgavenpatroon nu, maar betekent het ook iets voor vermogensopbouw naar de toekomst en daarmee de pensioenbehoefte. Daarom is het op zo’n kruispunt belangrijk om echt even stil te staan, het inzicht te krijgen wat dit betekent voor jouw portemonnee. En nog belangrijker; wat zijn jouw doelen en wensen, nu en later?

Op een financieel kruispunt sneeuwt pensioen onder

Met de korte termijn doelen zit het vaak wel goed, die zijn lekker overzichtelijk en de beloning ligt dichtbij. Het opbouwen van pensioen wordt vaak vooruitgeschoven. Te complex, het zit wel goed, ik heb er geen verstand van en nog veel meer obstakels zijn er om er niets mee te doen. Bij het kopen van een huis zijn we al druk bezig met verbouwen en inrichten. En denken we: “Nu even niet”,  als het om pensioen gaat. Een mooi huis is de hoogste prioriteit, de rest komt later. Bij een nieuwe baan kijk je ook niet als eerste naar het pensioen. Maar wanneer regelen we het dan wel?

Hoe benut je financiële kruispunten om pensioen te plannen?

Bekijk het financiële kruispunt van een nieuwe baan eens. Weinig mensen werken tegenwoordig hun hele leven bij één baas of in één sector. Hier kan jij als werkgever het verschil maken! Dat begint al bij het onboarden van je personeel: neem nieuwe medewerkers tijdens de onboarding even kort mee in de pensioenregeling. 

Het wisselen van baan is een moment waarop er sowieso veel gebeurt. De eerste week is daarom misschien niet het beste moment om het hele financiële plaatje met een medewerker door te nemen! Plan op een later moment, wanneer ze wat meer gewend zijn in de organisatie, een vervolg. In dit gesprek informeer je de werknemer bijvoorbeeld over wat het betekent als ze onverhoopt ziek worden of komen te overlijden.

Wil je nog verder gaan? Dan kun je ook een verdiepend gesprek aanbieden om te praten over de mogelijkheden van extra pensioen opbouwen of iets extra’s regelen voor een partner. Wellicht niet het meest interessante onderwerp, maar zo ontzettend belangrijk! Het meenemen van je medewerker in hun pensioenregeling geeft inzicht, waardoor de medewerker bewuste keuzes kan maken. En je hoeft het natuurlijk niet allemaal zelf te doen! Sluit bijvoorbeeld een samenwerking met een financieel planner waar jouw medewerkers naartoe kunnen!

Maak gebruik van “pensioen haakjes”

Als werkgever weet je het wanneer er iets verandert in de persoonlijke situatie. Een mooi haakje om contact te hebben met de medewerker over financiële gezondheid en pensioen. Want hoe fijn is het als de medewerker met zijn hoofd bij andere zaken zit, je als werkgever hem tipt over de impact van een financieel kruispunt? Zo houdt jij het contact met je medewerkers, staat de medewerker aan het roer van zijn geldzaken en komen eventuele financiële problemen eerder naar voren.

Vier logische pensioen haakjes die je kun toepassen:

  1. Neem pensioen op een leuke manier mee in het onboarding traject;
  2. Bied alle nieuwe medewerkers een ‘pensioeninzicht gesprek’ aan;  
  3. Verhuist een medewerker? Benader de medewerker proactief om ze te stimuleren om naar de impact van dit financiële kruispunt te kijken;
  4. Geef 60 plussers meer inzicht in hun pensioen met een ‘pensioeninzicht gesprek’.

Daarmee is pensioen niet slechts een verre stip aan de horizon, maar onderdeel van het dagelijks leven. Door vroegtijdig en proactief te plannen zetten medewerkers hun geld in beweging. Met als doel voldoende pensioen op te bouwen om ook comfortabel en zorgeloos van hun oude dag te genieten.

In deze editie van de nieuwsbrief bespreekt Sofie financiële kruispunten. Hoe ga je om met veranderingen die invloed hebben op je financiële situatie? Je leest het in deze nieuwsbrief! Abonneer je hier op onze nieuwsbrief!